130 de ani de la naşterea primului inginer radio, român...
Publicat in data de 01/01/2018
Cu ani în urmă, am prezentat la Academia Română o lucrare despre contribuţia unor cadre militare din arma Geniului la dezvoltarea radioului şi radiofoniei în ţara noastră.
Printre cei evocaţi a fost şi N. Tiberiu Petrescu, maior în armata română, autor al lucrării: „RADIOTELEGRAFIA ŞI RADIOTELEFONIA. Cu diferitele lor aplicaţiuni şi organizarea radio-internaţională a României-Mari”.
De asemenea în paginile revistei Radio Român am găsit intervenţii ale maiorului, dând explicaţii la funcţionarea aparatelor de radio.
Am propus pentru anul aniversar 2018 prezentare unui radioreceptor cu galenă care a funcţionat în primul război mondial şi în armata Română. Este vorba de un receptor pentru artilerie, aparat ce a fost prezentat şi de Ing. Petrescu, astfel că asociaţia Pro Radio Antic va marca cei 100 de ani de la terminarea primului războiului mondial prin realizarea replicii acestui aparat.
Aparatul a fost produs de mai multe firme din Franţa, reprodus chiar şi de S.U.A. datorită simplităţii, fiabilităţii şi manevrabilităţii.Aparatul A1 va fi prezentat pe larg în revista Pro Radio Antic, nr.18/2018.
Dar să vedem şi cîteva date biografice ale Ing. Petrescu. Generalul de brigadă, şi inginerul electronist Nicolae T. Petrescu s-a născut pe data de 01-ianuarie-1888, dintr-o familie de români de origine romană, într-o comună din sudul României. Tatăl său era învăţător, iar înaintaşii săi povesteau că avuseseră cei mai mulţi meseria ori de profesor (învăţător) ori de cadru militar...
Pe larg despre viaţa şi opera acestui mare om, inginer şi militar, aproape uitat, vom scrie tot în revista amintită. Aşa cum am procedat şi cu un alt inginer român Titus Konteschweller, vom promova imaginea, viaţa şi opera acestui mare patriot care a fost N. T. Petrescu cel care a pus bazele transmisiunilor moderne în armata română.