Home  

Wellcome to Pro Radio Antic!

Romanian Radio Collectors Association "Pro Radio Antic".

This is an automated translation. We appologize for the errors that may occur.


140 de ani de telecomunicatii militare

Ziua transmisionistilor militari, prilej de inaugurare a Muzeului Comunicatiilor si Informaticii, filiala a Muzeului Militar National Regele Ferdinand I.

 

Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la înfiintarea armei comunicatii si informaticii, în perioada 12-14 iulie, la Centrul 48 , pe 12 iulie, în prezenta conducerii M.Ap.N . a fost deschisa seria activitiilor dedicate Zilei transmisionistilor militari .

Dupa alocutiunea de deschidere a celor trei zile de activitati ,a urmat ceremonia de oficierea serviciului religios de cinstire a eroilor.Au fost depuse coroane de flori la Troita Eroilor transmisionistilor cazuti la datorie, a urmat decorarea de catre ministrul apararii nationale a trei drapelele de lupta ale unitatilor din cadrul Comandamentului Comunicatiilor si Informatici,cu Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de pace.

In jurul orei 11,3o au inceput inaugurarea si vizitarea noului sediu al Muzeului Comunicatiilor si Informaticii, cel mai mare de acest gen din Europa

Cei prezenti la activitate au vizitat muzeul cu expozitia de tehnica de comunicatii si informaticii utilizate in armata Romaniei de la inceputuri pana-n prezent.Vizitatorii de inalta rang au fost condusi de comandantul Comandamentului Comunicatiilor si Informaticii, general de brigada Ion Cereceanu.Cu aceasta ocazie s- a expus în noul muzeu si o mapa filatelica pe tematica acestui eveniment,precum si doua carti reprezentative privind istoria armei, actualizata la zi. In timpul inaugurării noului sediu au fost eliberaÅ£i din cuÅŸti ÅŸapte porumbei voiajori. "AceÅŸti porumbei au pe inelul de la picior Imnul naÅ£ional al României ÅŸi Tricolorul pe celălalt picior. Ziua Armei noastre se sărbătoreÅŸte la jumătatea distanÅ£ei astronomice dintre 26 iulie, Ziua Drapelului de Sat, ÅŸi 29 iulie Ziua Imnului NaÅ£ional", a precizat generalul Cerăceanu ion.

Cu prilejul celei de a VI-a editii a Zilelor Muzeului Comunicatiilor si Informaticii, sâmbata, 13 iulie, si duminica, 14 iulie, au fost organizate vernisaje ale unor expozitii fotodocumentare, cu tehnica de transmisiuni folosite în cele doua razboaie mondiale, de carte veche, regulamente si instructiuni de specialitate, precum si reconstituiri istorice ale Asociatiilor 6 Dorobanti, Traditia Militara si Deutsche Freikorps. De asemenea, au fost lansate numarul aniversar al Revistei comunicatiilor si informaticii, albumele cu Tehnica de comunicatii si informaticii din patrimoniul Muzeului Comunicatiilor si Informaticii si Înzestrarea armatei române cu tehnica de transmisiuni .Banca Nationala a României a pus în circula]ie, în scop numismatic, un set de trei monede (din aur,argint si din tombac cuprat) dedicat sarbatoririi a 140 de ani de comunicatii militare.

Totodata, au fost prezentate cele mai moderne mijloace de comunicatii si informaticii din dotarea armatei române, prin care se realizeaza legatura cu teatrul de operatii din Afganistan, si oferta educationala a institutiilor de învatamânt din arma comunicatiiei si informaticii.

Au fost organizate concerte de marsuri ostasesti si melodii celebre din repertoriul national si international, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Intr-o incapere separata au fost prezenti clubul radioamatorilor, colectia personala de radio receptoare a domnului Mihai Gheorghe din Bucuresti, colectia proprie a muzeului de radio receptoare, aparate T.V., magnetofoane, si picupuri utilizate in unitatile militare si afise fotodocumentare cu activitatile membrilor din asociatia Pro Radio Antic, cea mai activa si puternica asociatie a colectionarilor de mijloace de comunicatii civile si militare din Romania . Au mai fost prezenti columbofilii si catva reprezentati din colectionarii Militaria. Copii in cadrul programului au putut executa o sedinta de tragere cu arma de calibru redus, o plimbare pe caluti ponei .

Toti prezenti la plecare au fost serviti cu cate o portie de hrana de razboi,( fasole cu cârnati) preparate in bucataria de campanie.

.

 

PREZENTAREA MUZEULUI COMUNICATIILOR SI INFORMATICII, FILIALA A MUZEULUI MILITAR NATIONAL REGELE FERDINAND I.

 

Adresa: sediul Centrului 48 comunicaÅ£ii ÅŸi informatică strategice, de pe ÅŸoseaua BucureÅŸti-PloieÅŸti, km 12,5. 

Nr. de telefon:0724219118 (dl.Pipos Titi)

Relatii la tel. 021.351.11.79

Mijloace de transport: autobuzele 304, 449, 783

 

Muzeul este organizat in asa fel incat prin valentele sale educative, sa reprezinte o parte din latura practica a istoriei militare si a tehnicii de transmisiuni, iar prin cultivarea sentimentului patriotic sa asigure conservarea si transmiterea nealterata a traditiilor istorice ale armei noastre noilor generatii de cadre de transmisiuni militare

Cladirea muzeului este o constructie impunatoara, reabilitata si amenajata conform cerintelor muzeistice pe plan international .

Spatiile muzeului:

 • In cladirea muzeului sa gasesc:

 • Spatii deschise pentru public;

 • Spatii închise pentru public.

 • Spatii închise pentru public:

 • Depozite cu piese de schimb si colectii (aparatura) nereabilitate;

 • Laboratoare;

 • Ateliere de restaurare;

 • Birouri.

 • Spatii deschise pentru public:

 • Biblioteca;

 • Sali expozitionale;

 • Sala mare de la parter destinata pentru : conferinte, diferite festivitati legate de evenimente istorice, receptii, baluri, jocuri , proiectii de filme.

 • Bai si WC_uri;

 • Holuri cu vitrine in care sunt expuse piese electronice ,planse, portretele oamenilor de stiinta, aspecte din viata si activitatea trupelor de transmisiuni din armata romana si multe flori;

 • Curtea, unde se gasesc autospeciale de transmisiuni.

Multe exponate sunt in stare de functionare si cu anexele montate. Fiecare exponat este prezentat printr-o descriere scurta, iar ghizii care insotesc vizitatorii sunt foarte bine pregatiti, cunoscatori ai mai multor limbi de circulatie internationala, aspect fizic placut, calmi si politicosi.

In urma vizitei in perioada 12-14.07.2013 concluzia oficialitalor si a vizitatorilor a fost unanima:

Muzeul Comunicatiilor si Informaticii este o institutie deosebit de eficienta în promovarea valorilor trecute si prezente. Muzeul Comunicatiilor si Informaticii se gaseste intr-o cladire cu doua etaje, cu o suprafata de aproximativ 9oo mp.

La parter sa gasesc urmatoarele sali:

 • Biblioteca si punct de documentare technica,

 • Sali expozitionale cu statii de E-R de putere,

 • Sala cu aparatura de secretizare(Ca raritate, Enigma germanilor),

 • Biroul administratorului,

 • Sala radioamatorilor, expozitii de R.R. si T.V. si Asociatia Pro Radio Antic,

 • Sala mare de receptie,

 • Alte incaperi administrative (toaleta,garderoba etc)

 • La etajul I se gasesc urmatoarele sali:

 • Sala cu mijloacele de trs. pentru construirea linilor aerine,

 • Sala cu aparatele telefonice,

 • Sala cu centralele telefonice si cu aparatele de curenti purtatori,

 • Sala cu sursele chimice si mijloacele de incarcarea lor,

 • Sala cu o centrala telefonica electronica de conceptie si de constructive

 • romaneasca executata de o echipa condusa de col.ing.Ilie Marian

 • Sala cu emitatoare si receptoare utilizate trupele de uscat,marina si aviatia,in acaesta sala se gaseste si o centrala telefonica cu destinatie speciala inainte de 89 in vederea conducerii activitatilor in tara in caz urgenta.

 • Sala cu radiorelee si aparate telegrafice(telexuri),

 • Sala multifunctionala destinata pentru pregatirea radiotelegrafistilor,centralistilor,radiofonistilor si a telegrafistilor.In aceasta sala toate aparatele sunt in stare de functionare ,iar vizitatorii sunt invitati sa lucreze la ele,

 • Sala cu aparatele de masura si grupuri electrogene.

La etajul II se gasesc urmatoarele :

 • In salile de la etajul II sunt incaperile cu fotomontaje care redau istoria tarii impartite pe etape.Fiecare etapa istorica este insotita de technica de transmisiuni utilizata la momentul respectiv.

 • Intru-n loc vizibil sunt expuse drapelele istorice.

 • La subsol (acces interzis publicului) se gasesc urmatoarele:

 • Un atelier de reabilitarea aparaturii de trs. electronice,

 • Un atelier de reparatii mecanice ,

 • Un laborator,

 • Depozitele muzeului cu exponate conservate.

ColecÅ£ia muzeului este ,alcătuita din peste 10.000 de exponate ÅŸi obiecte care cuprinde mijloace de transmisiuni (centrale telefonice, aparate telegrafice si telefonice, staÅ£ii radio de E.R .) utilizate de subunităţile de transmisiuni la începutul secolului trecut, în campaniile primului război mondial, în perioada interbelică, în timpul celui de-al doilea război mondial si pana-n prezent. Mai sunt expuse arme de foc, uniforme, drapele de luptă, si alte colectii legate de istoricul armei. 

Potrivit istoricului acestei arme, prima subunitate de transmisiuni din Armata României - secÅ£ia de telegrafie din cadrul Companiei Deminari a Batalionului de Geniu a fost înfiinÅ£ată prin Înaltul Decret nr. 1303 din 14 iulie 1873, considerat actul de naÅŸtere al trupelor de transmisiuni.

Muzeul Comunicatiilor si Informaticii este rodul muncii a sute de oameni din unitatile Comandamentului Comunicatiilor si Informaticii si a zeci de pensionari, sub conducerea competenta de catre comandantul Comandamentului Comunicatiilor si Informaticii, general de brigada Ion Cereceanu.

 Prin contribuÅ£ia adusă la realizarea muzeului, generaÅ£iile de ieri ÅŸi de azi ÅŸi-au făcut în primul rând o datorie de ordin moral faţă de glorioasele tradiÅ£ii de luptă ÅŸi de muncă ale armei comunicaÅ£ii ÅŸi informatică, lăsând drept moÅŸtenire pentru generaÅ£iile viitoare “Muzeul comunicaÅ£iilor ÅŸi informaticii” – instituÅ£ie de educaÅ£ie patriotică, civică ÅŸi ostăşească, unică în felul său, ce se distinge printr-o structură complexă, o concepÅ£ie modernă ÅŸi o realizare la nivelul celor mai exigente tehnici de prezentare muzeografică – un adevărat altar al recunoÅŸtinÅ£ei lor faţă de întregul trecut istoric al armei.

 

 

Col.(r) ing.prof. Csáky ErnÅ‘,

membru in Asociatia Pro Radio Antic

<< Back

Latest news


Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (Not well-formed (invalid token) at line 1, column 1) in /home3/proradio/public_html/rss/rss_fetch.inc on line 238

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/proradio/public_html/english.php on line 46

Contact details

ASOCIATIA Pro Radio Antic
OP. 1  CP. 155

310137 ARAD, Romania
contact@proradioantic.ro


This Web Page is available for its members in romanian language, the page you are viewing right now is the truncated version for foreign visitors.

Disclaimer: We do not accept any responsability or liability whatsoever with regard to the material on this site. This material is information of a general nature only wich is not intended to address the specific circumstances of any particular individual or entity; not necessarily comprehensive, complete, accurate or up to date; sometimes linked to external sites over wich we have no control and for wich we assume no responsability; not professional or legal advice.

Copyright (c) 2007 - 2011 Asociatia Colectionarilor de Aparate Radio din Romania Pro Radio Antic. Webdesign by Icetech
cube99_v3c Movie Torrents http://movietorrentsgoal.blogspot.com/