O replica la prezentarea cartii Electronica Romaneasca o istorie traita
Publicat in data de 13/09/2011
Domnule Visky,
Am discutat la telefon despre punerea pe site-ul Pro Radio Antic a lucrării ElectronicaRomânescă. Oistorietrăită, dar nici o clipă nu mi-am imaginat că veÅ£i publica ceva fără să mă anunÅ£aÅ£i în prealabil. Site-ul este al dv. dar lucrarea este a mea ÅŸi dintr-o elementară politeÅ£e eraÅ£i obligat să mă informaÅ£i ÅŸi să-mi cereÅ£i acordul în legătură cu conÅ£inutul postării, fie el chiar elogios în concepÅ£ia dv.
După ce am citit comentariile/recenzia făcută de dv. solicit un drept la replică – care să fie publicat tot pe site-ul Pro Radio Antic - fiindcă constat că n-aÅ£i citit cartea ÅŸi transmiteti o serie de informaÅ£ii greÅŸite sau chiar aberante. In cazul în care nu veÅ£i publica rândurile de mai jos pe site vă informez că mă voi adresa unui ziar de mare circulaÅ£ie, urmând toate procedurile legale.
Constat că nu aveÅ£i uzanÅ£a de a prezenta o lucrare nou apărută, astfel încât mă simt obligată să fac atât corecturile cât ÅŸi precizările de rigoare
În primul paragraf afirmaÅ£i că lucrarea a fost coordonată de < tandemul > DF Lazaroiu - N Millea. Este evident că nu cunoaÅŸteÅ£i exact semnificaÅ£ia cuvântului tandem în l. română. Dar dincolo de acest lucru, prezentarea unei cărÅ£i începe cu prezentarea autorilor ei, în cazul nostru 20 de autori, absolut toÅ£i nume consacrate, oameni care au lucrat zeci de ani în locurile despre care scriu, lucru despre care dv nu spuneÅ£i nimic. Cât despre coordonatori ar fi meritat să menÅ£ionaÅ£i că dl Lazaroiu – pe lângă titlurile de prof.dr.ing - a fost declarat “omul de stiinţă al anului 2003” în SUA ÅŸi Anglia, ceea ce este o onoare pentru lucrare ÅŸi ar fi fost ÅŸi pentru dv. dacă înÅ£elegeaÅ£i ce înseamnă acest lucru. În plus vă informez că o femeie se citează cu numele de botez întreg, inclusiv într-o bibliografie.
AÅ£i omis de asemenea să menÅ£ionaÅ£i că lucrarea apare sub patronajul Academiei de ÅžtiinÅ£e Tehnice ÅŸi al AGIR-ului. ÅžtiÅ£i cam câte lucrări poartă acest gir într-un an ?
In paragraful al doilea scrieÅ£i că prof.dr.ing Mihai Drăgănescu a sugerat < abiain2007> scrierea unei istorii a electronicii. Chiar ÅŸi atunci academicianul Mihai Drăgănescu – cea mai luminată minte pe care a avut-o electronica românească - se intreba dacă e momentul, fiindcă dacă o asemenea carte ar fi apărut în anii 1990-1995, “revoluÅ£ionarii de profesie” ar fi declarat-o emanaÅ£ia nostalgicilor regimului comunist ÅŸi ar fi fost duse in derizoriu date importante pentru istoria ramurii . Acum după 20 de ani, nu mai pot improÅŸca cu noroi pe autori - singurii care puteau să scrie o istorie trăită - fiindcă pretinÅŸii “revoluÅ£ionari” nu mai pot contesta că sarcina nostră de a construi o industrie electronică a fost realizată – fiind expresia patriotismului unei generaÅ£ii care a lucrat în condiÅ£ii de dictatură comunistă - în timp ce sarcina lor de a menÅ£ine această industrie nu a fost realizată nici sub un regim pretins liber.
In paragraful 3 declaraţi că scheletul acestei lucrări este o lucrare a uz.Electronica cu o prefaţă semnată de Ionescu Roland - pe care il şi declaraţi < coordonatorul > lucrării.
Ori acea lucrare a uz.Electronica stă doar la baza cap II din lucrarea noastră, capitolele 1,3,4,5,6 neavând absolut nici o tangenţă cu ea. În plus nu vă permit să falsificaÅ£i istoria, numindu-l pe dl Ionescu Roland coordonatorul lucrării doar ca să diminuaÅ£i critica pe care v-am făcut-o legat de citarea greÅŸită a Studiului uz. Electronica în revista dv. Domnia sa nu a avut nimic comun cu această lucrare - ÅŸi vorbesc în cunoÅŸtinţă de cauză. În Memoriile mele explicaÅ£ia de detaliu există.
În continuare afirmaÅ£i că în lucrarea noastră sunt utilizate datele statistice din studiul uz.Electronica corelate cu cele apărute în Anuarul Statistic < darcaracterullordecredibilitaterămâneîncăsubsemnulîntrebării, ÅŸtiutfiindfaptulcăeralamodăcosmetizareacifrelorstatisticecasăfiepegustulconducătoruluisuprem, CeauÅŸescu.> Ce ar trebui să ÅŸtie orice intelectual, chiar ÅŸi din Arad, este că Anuarul statistic are un capitol care se referă la import ÅŸi altul care se referă la export ÅŸi că acolo nu se poate greÅŸi nici măcar cu un milimetru - fiindcă acele date se regăsesc în Anuarele statistice ale ComerÅ£ului mondial ÅŸi orice mică eroare e penalizată - acolo CeauÅŸescu nu mai avea nici o putere.
In paragraful patru vorbiÅ£i de cele ÅŸase capitole ale cărÅ£ii, dar faceÅ£i gafa de a scrie că < sunt trecute realizările electronicii româneÅŸti incluzând ÅŸi electronica industrială, tehnica de calcul alături de bunurile electronice de larg consum >. Asta denotă ca nu aÅ£i citit nici măcar Cuprinsul, fiindcă în vol I electronica profesională ÅŸi TC lipsesc cu desăvârÅŸire. Ultimele trei capitole (care de fapt e unul singur) - scrieÅ£i - < suntdestinateunor scrieri memoralistice, câte odată cu caracter de anecdotă, scrise de "foÅŸti" conducători ai uzinelor. Aducerile lor aminte adaugă un capitol aparte istoriei care se "scrie cu documente"...> RemarcaÅ£i vă rog, cap VI se intitulează MARTURII ÅŸi AMINTIRI ..Ori ar trebui să stiÅ£i că legal MARTURIILE scrise sunt < documente > - inclusiv in justitie, astfel încât ironia dv este absolut gratuită.
Paragraful cinci se referă la Bibliografie - aici scrieÅ£i < din 245 referinÅ£e bibliografice mai puÅ£in de 10% sunt referinÅ£e istorice, restul fiind tehnice >. Nu văd nici o eroare, istoria unei ramuri nu e doar istoria cărămizilor din ziduri, a oamenilor de pe banda de lucru ÅŸi a indicatorilor sintetici - ci e istoria evoluÅ£iei produselor sub aspectul schemelor, al componentelor folosite în montaje, a tehnologiilor de producÅ£ie, a metodelor de control al calitatii ÅŸi fiabilitatii, al relaÅ£iilor economice - schemă/tehnologie/pret de cost la producător ÅŸi utilizator. Ori aceste lucruri sunt cuprinse în acele multe citări bibliografice care dv vi se par “tehnice”.
Paragraful 6 e ÅŸi mai elocvent sub aspectul inÅ£elegerii problemei de către dv. < Cartea ( 595 pag + 34 lipite suplimentar) se constituie intr-o "lucrare document" spun autorii, deÅŸi "odată cu devalizarea unităţilor industriale s-a distrus ÅŸi majoritatea arhivelor ÅŸi documentele acestora" ÅŸi totuÅŸi obiectivitatea lucrării este asigurată de "conÅŸtiinÅ£amorală" aautorilorei >. Dacă citeaÅ£i atent măcar fraza următoare sau Introducerea vedeaÅ£i că in lipsa acelor arhive distruse lucrarea s-a bazat pe cercetări în marile biblioteci ale ţării (Natională, Academiei, Arhivele NaÅ£ionale) ÅŸi pe date de la foÅŸti lucrători din reÅ£ea. In asta constă < conÅŸtiinÅ£a morală >, în a reconstitui cât mai fidel ceea ce unii doreau ÅŸi credeau că au distrus complet.
In final faceÅ£i aprecieri la adresa tipografierii lucrării, probabil că dacă s-ar fi făcut la editura dv. aÅ£i fi fost mult mai indulgent. ScrieÅ£i : "Nu pot să nu remarc grafica proastă a cărÅ£ii în care pozele sunt efectiv desfiinÅ£ate de un procedeu tipografic nu foarte performant. Adăugirea ulterioară a paginilor (34 de pagini) cu conÅ£inut color, fără numerotare, explicaÅ£ii inexacte al fotografiilor, fotografii cu aparate prăfuite, fără butoanele de reglaj, folosirea pentru diferite fascicule loturi de hârtii cu diverse calităţi fac ca lucrarea "Electronica Romaneasca, o istorie trăită" remarcabilă de altfel prin continut ÅŸi extindere să fie puternic descalificată... tipografic." Vă semnalez că procedeul de "lipire" ulterioară a unor pagini tipărite prin tehnici diferite este uzual în tipografie – chiar dacă nu este totdeauna foarte "elegant". În cazul de faţă, el a fost justificat prin reducerea drastică a costului lucrării – cost pe care în parte l-au suportat chiar... coordonatorii. Iar unele fotografii au fost preluate din sursele disponibile, ne mai existând posibilitatea fotografierii "pe viu" a unor obiecte de muzeu.
In orice caz cele semnalate mai sus dovedesc o pauperitate intelectuală de a dreptul periculoasă pentru cineva care are drept de semnătură într-o revistă, fie chiar ÅŸi a lui personală. Finlandezii au un articol din ConstituÅ£ie în care scrie că cine nu ÅŸtie să citească nu are dreptul să aibă copii. Noi ar trebui să introducem în ConstituÅ£ie un articol in care să se scrie că cine nu inÅ£elege ce citeÅŸte nu are dreptul de a face comentarii.
In dorinÅ£a de a vă considera "primul" care semnalaÅ£i lucrarea aÅ£i scris repede un text, denaturând puternic conÅ£inutul cărÅ£ii, ceea ce m-a obligat să fac precizările de rigoare. Abea acum realizez că insistenÅ£a ÅŸi metodele prin care doriÅ£i să impuneÅ£i lumii electroniÅŸtilor AsociaÅ£ia dv de ColecÅ£ionari de aparate de radio derivă din incapacitatea dv. de a înÅ£elege diferenÅ£a dintre a < crea > ÅŸi a < colecÅ£iona >. Prima activitate este una inovativă, de înaltă performanţă - pentru care oamenii se selecÅ£ionează nu doar în ÅŸcoală ci ÅŸi în procesul industrial - cea de a doua este o activitate pur comercială – domeniu în care eu nu am ce căuta. Ca atare vă anunÅ£ că mă retrag din această AsociaÅ£ie, pe care de când o cunosc a agreat polemica pentru a rezulta avantaje în favoarea ei. Solicit ca numele meu să fie scos de pe lista membrilor - fie ei ÅŸi onorifici – ÅŸi voi urmări pe toate căile îndeplinirea acestei solicitări.
Schopenhauer aprecia că „nimeni nu poate privi deasupra sa, fiecare vede numai atât cât este el însuÅŸi ÅŸi nupoate înÅ£elege decât pe măsura propriei sale inteligenÅ£e”, meditaÅ£i puÅ£in la acest lucru.