Asociatia Pro Radio Antic si-a propus, printre altele si sa aduca in constiinta publica aniversari mai importante din vasta istorie a radiotehnicii din Romania. Din pacate, doar pe masura in care avansam cu cercetarea, documentarea evenimentelor care au avut loc putem declara o anumita data ca fiind “aniversara” in legatura cu o anumita fabrica, intreprindere sau chiar atelier.
Recent mi-a cazut in mana un document despre ELBA Timisoara care isi serba existenta in 1996 ca avand vechimea de 75 de ani! Iar in acest an ar fi trebuit sa se aniverseze 80 de ani de productie de elemente de iluminat dar nu si de existenta continua…
ELBA practic a luat nastere prin nationalizarea mai multori intreprinderi a caror comasarea durat circa doi ani, 1948-1950. Printre fabricile comasate sunt amintite:
1. DURA
2. GALVANI
3. AGALUX
4. PANTAMET
5. NOVA-LUX
6. CZENK
7. CONTISZ EUGEN
8. FRAMEX
9. ATLAS GALATI
10. ELECTROMAGNETICA ORADEA
11. DURA sectia BUCURSTI
Cea mai veche intreprindere fiind DURA s-a considerat ca punct de nastere a celebrei ELBA anul 1921 desi intreprinderea a luat fiinta in 1948!
Pentru Pro Radio Antic importanta prezinta firma DURA care in decursul anul 1936 a inceput sa fabrice si radioreceptoare care sa functioneze cu bateriile firmei. O miscare de marketing aparent buna dar DURA nu a putut farica radioreceptoare la preturile concurentei care erau si de mai multa vreme in piata si acordau, la vanzare credite de pana la 18 luni!. Asadar DURA a fabricat un singur an radioreceptoare… un record care nu a fost atins de nici o alta firma romaneasca in domeniu.
Cererea de infiintare a fost depus in data de 13 ianuarie 1921 sub denumirea de “DURA Intreprindere Electrotehnica si Tehnica, Barta & Co.”… anul acesta ar fi avut 80 de ani. Cine stie…
O alta intreprindere de rezonanta in industria radiotehnica si de telecomunicatii este Electromagnetica. Firma care isi trage “seva” din firma Standard Electrica Romana infiintata in 27 noiembrie 1930 ca urmare a concesionarii telefoniei din tara firmei americane I.T.T. Aceasta va deveni prin nationalizare, “Vestitorul” in 1948 apoi in 1951 “Electromagnetica”, in 1957 “Grigore Preoteasa” ca intr-un final sa fie rebotezata Electromagnetica in anul 1962! Corect, anul acesta ar fi trebuit sa aniverseze fix 60 de ani.
Pe o medalie aniversara obtinuta recent se sarbatoreau 30 de ani de existenta socotindu-se existenta din 1930… cand ea nici nu exista de fapt, desi medalia a fost emisa in 1980, probabil s-a considerat nasterea ei in 1951…
Ca o soarta comuna, cele doua firme au supravietuit “revolutiei” de redistribuire a proprietatilor nationalizate si reprezinta puncte de referinta in peisajul industrial romanesc.