Oarecum incert, cuvintul "ANTIC"este si poate fi atribuit radioului . Cit de vechi trebuie sa fie un radio ca sa il numim "antic"? O intrebare la care raspunsul ramine subiectiv .
In general cuvintul "antic" suplineste definitia :"foarte vechi" dar si cu trimiteri subintelese la aspectul artistic, originea si valoarea de colectie a unui obiect. Din punct de vedere istoric , unele tari, cum ar fi S.U.A. Atribuie cuvintul "antic" obiectelor, in general artistice, incluzind mobila, care au fost produse pina in 1830. Aceasta din cauza ca anul 1830 este considerat inceputul productiilor de serie. Toate celelalte obiecte cu valoare de colectie, cu o vechime mai mare de 50 ani, dar produse dupa 1830, sint denumite "vintage". Aceasta regula a fost adoptata insa in 1930 prin asa numitul "Smoot-Hawley tariff act", cind noi tehnologii cum ar fi electronica nu intrau in atentia colectionarilor , iar cuvintul "antic" nu le putea fi atribuit in nici o circumstanta. In anii de dupa al 2-lea razboi mondial, unele tari, au adoptat reguli protective. Romania a stabilit ca tot ce a fost produs pina la 1947 , este obiect de patrimoniu si antic si nu poate fi exportat, regula care a durat pina in 1990. O data cu schimbarile politice se instituie o noua regula dictata de piata exportului masiv de antichitati: tot ce este mai vechi de 100 de ani este obiect antic si de patrimoniu si nu poate fi exportat, aceasta regula raminind in vigoare si in prezent in comertul cu tari din afara EU. Obiectele colectibile produse prin tehnologii noi, cum ar fi electronica sau automobilismul, in mod normal se incadreaza in categoria vintage. Dat fiind insa virsta , tehnologiei, sau gradul de colectibilitate, tendinta de exagerare sau dorinta de a scoate in evidenta o valoare superioara , acestor obiecte l-i se acorda statutul de antic atunci cind sint parte din perioada de inceput a tehnologiei , anume primii 25 -30 de ani , sau vintage, pentru obiecte mai "tinere."
Folosirea cuvintelor antic si vintage este oarecum la discretia celui care prezinta piesa respectiva. Neavind o baza de date oficiala, decide ca radioul din anii 20 este antic iar cel din anii 50 este vintage. Exemplul se raspindeste si da nastere unui fel de tipar neoficial de perioade. Obiectele produse pina in 1939, sint denumite "antic" , urmind ca cele fabricate incepind cu 1940, sa fie denumite "vintage". Implicit se nasc si confuzii in care un radio vechi din 1984 este denumit antic...sau un radio produs in 1950 in Romania dupa un model englezesc din 1923 ...e Antic sau Vintage? Ei bine, este antic pentru ca Romania era cu multi ani in urma oricum....Ha!. Un caz specific: mobila produsa dupa 1950 a primit si denumirea : modern sau mijloc de secol, purtind in acelas timp si eticheta: vintage. Cum e, moderna sau vintage? ...si una si alta pentru ca de la introducerea stilului Art Deco, mobila a ramas "moderna". Dar daca e din anii 50 este si vintage, in timp ce mobila din 1930 e art deco, iar cea din 1990 e ...moderna...
Nu am gasit nici un tratat recent care sa stabileasca oficial o anumita regula , Sa nu uitam insa : VALOAREA DE COLECTIE a unui obiect este dictata uneori de istoria , raritatea si originalitatea acestuia, mai mult decit de virsta lui.
Considerind cele de mai sus, oare am putea adopta pentru colectiile expuse pe "proradioantic.ro.", regula practicata pe internet (ebay, case de licitatii etc) prin care un aparat, avind ca scop al experimentului pentru care a fost produs: transmiterea - sau receptia undelor electromagnetice, incluzind, dar nu limitind la radiouri, produse inainte de 1939, pot fi denumite ANTICE ?... Si ca urmare , radiourile si obiectele avind relatie cu radioul, produse dupa 1939, dar mai vechi de 25 de ani, pot primi denumirea VINTAGE? Daca ar fi sa respectam perioadele istorice in arta, ar aparea o contradictie puternica . Pe la 1890 se contura stilul Art Nouveau care a durat pina la 1915-20 cind a aparut stilul Art Deco , ambele, stiluri MODERNE fara vre-o sansa de a le clasifica in categoria ANTIC. Pot spune despre un radio fabricat in 1936, in cel mai elegant stil Art Deco, inchis intr-o frumoasa carcasa de Catalin , ca este un radio ANTIC?....Hm!
Personal am ales sa colectionez aparate radio produse pina la 1929 (cu citeva exceptii) si indraznesc sa le numesc pe acestea , aparate antice. Justificarea mea se afla in cel de-al doilea sens al cuvintului "antic" , adica: primitiv. Aceste aparate sint inceputul tehnologiei. Sint construite intr-un mod atit de pionieresc , incit ,aproape e greu de crezut cum putea sa existe acea sirma emailata , filata la grosimea unei zecimi din firul de par , si in acelas timp sa nu existe conexiuni cu fire izolate (conexiunile sint de obicei pe citeva sirme de 2-3mm, suspendate , dar fixate la capete cu suruburi). "Tolele" unui transformator...erau un manunchi de citeva sute de fire, sirma de otel de cca 0,33mm. Asta denumesc eu ANTIC.
Fig.1 Neutrowound C6 produs in 1925. In coltul din dreapta , jos se pot vedea transformatoarele pe miez din sirma, iar sus dreapta se poate observa cablarea cu sirma neizolata, suspendata. Sirmele izolate provin din cablul ce conecteaza radioul la setul de baterii.
 
Incepind cu anul 1927, deja se poate observa perfectionarea radioului care insa ramine oarecum primitiv pina pe la 1932.
Fig2. Radiola 60 produs in 1928. Se poate observa cablarea cu sirma izolata legata (matisata) cu ata tehnica. Acest cablaj a foat in uz pina in anii 60. In
Pornind de la aceste considerente, indraznesc sa numesc " radio ANTIC", orice radio produs pina in anul 1935 si experimente legate de electromagnetism inca de la 1802. Deci ANTIC: perioada 1802-1935. Aparatele radio si legate de acesta, produse in perioada 1935-1975 , perioada tubului electronic dar si a tranzistorului si circuitului integrat (CIP), as numi-o: VINTAGE . Pentru tot ce a fost produs din anul 1976 pina in prezent, perioada CIP-ului, bineinteles, denumirea: MODERNE. Desigur cuvintul "antic" ramine impropriu, dar folosirea lui determina perioada obiectului respectiv in asa fel incit devine usor perceptibil, iar cuvintul VINTAGE este un cuvint imprumutat din limba engleza, dar foarte cunoscut. Aceste cuvinte sint adoptate popular pe plan international si cititorul este deja familiarizat cu ele. DACA as dori sa folosesc cuvinte romanesti, as folosi VECHI,  RECENT sau MODERAT VECHI si respectiv MODERN, in situatia aceasta insa, limbajul ramine explicit doar membrilor acestui site, si poate nici acestia nu ar dori sa adopte aceste cuvinte si implicit ar avea alta parere.
Conform DEX; antic=vechi, sau care apartine trecutului indepartat (din antichitate). Cuvintul vintage nu apare in DEX.
Din pacate limba romana nu are o traducere a cuvintului "vintage" folosit in cazul definirii vechimii unui obiect. Se poate traduce "VECHI", dar pentru ca ar duce la confuzii, poate ca pastrarea cuvintului "vintage" in forma Engleza , ar fi de preferat. In fond limba romaneasca are 840 de cuvinte la fel sau asemanatoare cu cele in Engleza.
Unele dictionare, traduc doar forma care se refera la recolta si vin: vintage=vin de o anumita vechime sau vintage= recolta sau recolta de vin. Nu stiu daca este corecta aceasta traducere , dar oricum nu atinge definitia cuvintului VINTAGE folosita pentru determinarea virstei unui obiect.
troducerea cablajului imprimat a adus schimbari majore. Rog cititorii exigenti sa faca abstractie de prezenta condensatorului modern in aceasta poza